Grotto @ the Woodlands

Houston, Texas
Client: Tilman Fertitta

This popular, upscale restaurant was created for one of the nations premiere restaurant impresarios, Tilman Fertitta. This design is a close copy of the original Grotto Restaurant at Westheimer.

Grotto at the woodlands is the second location to accommodate the new upscale eatery. The original plans were modified to accommodate the new site which allowed of an outdoor terrace as well as the addition lush landscaping.

The Grotto offers the atmosphere of a Tuscan country villa complete with a wood-burning fireplace, soaring ceilings, segmented arches, and colorful wall-paintings. The plan organized is similar to the original. It has a central bay that is raised and resting on top of clerestory windows bringing natural light into the core of the interior. Guest arrive beneath a copper canopy festooned with fiber optic lights that shimmer both indoors and out as the canopy extends from the arrival to the bar area. At the entry, the long gently curving bar greets guests than continues in an ellipse to become a display area for colorful antipasto dishes on the dining side. From here, the diners can view the bustle of the kitchen at the back of the house through a towering glass wall. The restaurant seats 350 guests in a flexible arrangement that includes a party room seating 120 and an adjacent “wine room” seating 20. The palette of materials in the Grotto plays off glistening copper and glass surfaces and sharp modern lighting against a subdued, earth-tone, traditional background.